SXSW-rapport: 3D-skrivaren väcker frågor

Björn Mellstrand
Björn Mellstrand 14 mars, 2013
Kategorier:
Reflektioner

MakerBot_Replicator2X_low_1

3D-skrivaren är ett faktum. För 2 200 dollar, dvs knappt 15 000 SEK kan du skaffa en MakerBot. MakerBot Industries är ett Brooklynbaserat företag som utvecklat en av de första och dessutom billiga 3D-skrivarna.

Bre Pettis, en av företagets grundare, inledde i förra veckan hela SXSW Interactive med att presentera historien bakom MakerBot och deras nya 3D-scanner.

Med 3D-scannern kan du läsa in saker som du vill kopiera. Och helt plötsligt så blev frågan om upphovsrätt inte bara en fråga om digitala tillgångar. Utan nu kan du alltså enkelt och till en låg kostnad kopiera och replikera fysiska föremål. Vilka konsekvenser kommer det att få? Hur kommer alla företag som tillverkar fysiska objekt försöka skydda sin design? Hur vet jag att det jag köper är ”äkta” och inte är en kopia?

Perspektiven förändras med 3D-skrivare, du kan göra fysiska objekt på ditt skrivbord med hjälp en PC och en 3D-skrivare.

Idag används 3D-skrivaren av företag för tillverkning. Ett företag i Sydafrika tillverkar proteser till barn som växer. I och med att kostnaden för tillverkningen är relativt låg så kan de tillverka flera proteser till ett växande barn, anpassade till deras växande. Eller Pretty Small Things som tillverkar dockhus möbler. Fantasin sätter begränsningarna kring vad som är möjligt.

Thingiverse delar MakerBot användarna med sig av sina designer och vem som helst kan ladda ned dem och tillverka dem med sin MakerBot.

/Björn Mellstrand

Taggad som:
,