Svaren på de vanligaste praktiska problemen i Almedalen 2013

Tidigare Medarbetare 30 juni, 2013
Kategorier:
Almedalen

Trots att jag hört så mycket om Almedalen i media på förhand och därför trodde mig ha en realistisk bild av vad det skulle innebära blev jag mycket överraskad när jag upplevde min första vecka i Visby för fem år sedan.

För det första; att det var så litet. En majoritet av seminarierna sker inte bara innanför ringmuren men inom en yta som är typ tio gånger tio små kvarter. För det andra: att det var så stort. Att det vart över tusen seminarier (och i år är det mer än 2200 seminarier) och massor med människor. För det tredje: att det var så oöverskådligt. Den officiella programtidningen är ogenomtränglig och man tvingas förlita sig helt på hörsägen och förhandstips. Men det är också det som är hela charmen. Vad som helst händer närsomhelst med vemsomhelst. Och det är bara att följa med strömmen och se var du hamnar.

Även om jag med alla mått mätt fortfarande ska betraktas som nykomling under Almedalsveckan vill jag dela med mig av några knep som löser vanliga problem och gör dig lite streetsmartare och samtidigt gör att du får ut mer av dina dagar i Visby.

Problem: Telefonen funkar inte, datatrafiken är ett skämt.
Med så mycket smarttelefonanvändare på en och samma plats spelar det ingen roll hur mycket extra kapacitet som tillförs näten. Det är nästan 20 000 personer på plats på ett område lite större än sex fotbollsplaner som alla är intresserade av att kommunicera med sina nät. Detta gäller oavsett operatör (och oavsett deras försäkran om att allt kommer att funka); samtal bryts och internet hämtas som genom ett sugrör. Alla appar som hjälper dig navigera i Almedalsprogrammet i all ära, men de funkar tyvärr bara på fastlandet.
Lösning: Messa de du vill träffa eller få kontakt med. Ta med USB-minnen för att överföra dokument från en dator till en annan.

Problem: Ingen på Almedalsveckan är från Visby.
Det innebär att alla adresser med nummer är meningslösa eftersom ingen känner till var gatorna börjar eller åt vilket håll du ska gå. Tro inte du kan använda kartan i telefonen – se ovan. Och tro heller inte att du ska kunna fråga någon som ser lite lokal ut – ju bonnigare de ser ut, ju större sannolikhet att de är klädironiska pr-strateger från Södermalm.
Lösning: Ange platser som man gör i New York: ”Vi ses i korsningen Hästgatan/Brännerigränd.” Och skaffa dig en papperskarta på turistbyrån och klistra den på baksidan av din läsplatta (Bonus: äntligen ett tydligt användningsområde för Samsung Galaxy Tab)

Problem: Facebook funkar inte.
Att försöka hålla koll på spännande händelser via Facebook i Almedalen är lika döfött som att göra det från PyongYang eftersom du inte kommer komma åt den på grund av nätverksproblemen. Välmenande organisatörer kommer att använda appar för att uppmana sina följare att dyka upp på olika seminarier men ingen kommer läsa förrän veckan är över och semestern börjat.
Lösning: Använd en Twitter-app tidigt på morgonen för att få tips om intressanta event, följa diskussionen och bjuda in till dina egna event om du ordnar något.

Problem: Du vet inte vad som är mest relevant för dig att gå på.
Det är oerhört svårt att få överblick över allt som händer och väl på plats kommer du att överösas med, flyers (det låter retro men är sant!), råd och tips från kreti och pleti som vill att just du ska besöka just deras evenemang som äger rum just nu nån annanstans.
Lösning: Gå antingen på det som är mest eller minst relevant. Många branschtidningar har redan gjort grovjobbet och källsorterat programblaskan i jakt på vad som är mest relevant. Utgå från deras råd. Det modiga är dock att gå på det minst relevanta och upptäcka saker du inte alls kände till, kanske efter tips från andra. Följ med strömmen, ramla in på sånt som verkar konstigt och obegripligt. Kanske kan satsningen på Botniabanan som turistmagnet ge dig nya perspektiv du kan använda i andra sammanhang?

Problem: Du har betalat 2 400 spänn per natt för att bo i en garderob.
Boende under Almedalsveckan är alltid jättedyrt och jättedåligt. Men du är inte ensam. Alla utom politikerna, Kreab och TV4 Nyheternas programledare bor alldeles för många i en liten lägenhet som någon knipslug Visbybo hyrt ut till Stockholmarna (det är därför lokalbefolkningen inte är kvar i stan), man bor långt utanför stan eller som jag, halvcentralt men på madrass i delat rum hos en före detta kollegas gamla kompis ytligt bekanta. Å andra sidan är det få som är på plats för att hänga på rummet.
Lösning: Kom ut ur garderoben. Ingen höjer på ögonbrynen om du bokar första frukostmötet vid 07.00 när caféerna öppnar och därmed hinner saker redan innan frukostmötena börjar. Efter partiledaretalen är det mingel i varenda buske och dagarna slutar sent. Förbered magen redan nu på att det knappast blir några fullständiga middagar utan bara mumsbitar på trendiga knäckebröd under din tid på ön.

Problem: Du bara måste komma åt mobildata då och då.
Tyvärr är det få som fattat att fritt wifi och fria eluttag vore den bästa publikdragaren av dem alla, men hittar du mot förmodan någon som erbjuder det håll tyst om platsen som om det gällde ett svampställe för att inte riskera att tio andra sitter och sörplar internet nästa gång du behöver det.
Lösning: Gå till hamnen. Där har Svenska Spel ett öppet wifi som heter ”svenskaspel”. Väl där – använd FourSquare för att hitta öppna nät nära där du bor.

Problem: Du befinner dig på ett jättetråkigt seminarium och tycker det är oartigt att lämna.
Med nästan 1800 seminarier säger det sig själv att alla program inte kommer att förtjäna en Kristallen-nominering när det gäller dramaturgi och framförande.
Lösning: Gå därifrån. Det kan verka otrevligt men tråkiga event förtjänar inte bättre. Och dessutom gör alla journalister så hela tiden.