När blir uppkopplat snyggt?

Samuel Garlöv
Samuel Garlöv 06 december, 2013
Kategorier:
Uncategorized

Idag har vi möjligheten att koppla upp nästan alla våra prylar mot nätet. Allt i hemmet som din tv, ditt kylskåp till och med kaffebryggaren går att surfa på och styra med mobilen. Prylar som samlar på sig och delar användbar data. Nu ser vi även hur saker vi bär med oss dagligen på vår kropp också kopplas upp. Nike Fuelband, Google Glass och Samsung Galaxy Gear Smartwatch är kanske några av de mest kända produkterna. I våras på en presentation i Austin såg jag till och med en presentation av en uppkopplad sko som också kunde prata. Ett spännande samarbete mellan Google och Adidas.

Inför 2014 summerar tidningen FastCompany utmaningarna för uppkopplade prylar. Tillverkarna måste lösa problemen med batteritid, uppdatering av mjukvara och val av plattformar. Prylarna får inte bli för krångliga för oss användare. Helt rätt. Men jag tycker dock artikeln missar en viktig utmaning, i alla fall för mig, och det är designen.

Prylarna är fula.

Det är insidan som räknas brukar man ju säga. Och tekniken bakom dessa nya prylar är cool. Men designen möter inte alls upp mot den imponerande tekniken bakom. Det tror jag kan bli ett problem när de ska börja säljas till oss vanliga dödliga. Early adopters kan nog stolt bära ett par Google Glasses och en stor Smartwatch till vardags. Men inte jag.

Segway är ett liknande exempel. Smart teknisk lösning för nytt transportmedel men urlöjlig design. Har någon någonsin känt att hen ingett respekt uppe på en Segway? Väktarna som ”zoomar” omkring på Kungsgatan på sina Segways lockar mest till skratt bland förbipasserande. Och på en enkel sökning ser man mörka rubriker om den nyskapande idén som slutade i ekonomisk katastrof.

Så min förhoppning är att tillverkarna satsar lite extra resurser på utseendet till nästa år så jag kan få leva mitt ”Miniroty Report-liv” i framtiden.