PR-flippar 2013 – här är hela listan

Björn Mellstrand
Björn Mellstrand 17 december, 2013
Kategorier:
Reflektioner

Så här lagom till jul och nyår sammanfattar vi årets PR-flippar och floppar. Vi har försökt sammanfatta årets succéer och fiaskon. Först ut kommer flipparna. När vi listar året så känns 2013 som det präktiga året. Vad var det vi pratade om 2013 – här kommer JMWs första bidrag till den årliga listhysterin.

5:2 dieten

Fasta har varit en bantningsmetod i Sverige som vi sett ned på i årtionden. Ingen seriös människa har fastat! Dricka juice och buljong? Nej! Och dessutom har den ansetts vara en av de största orsakerna till den skadliga jojo-bantningen. Men sällan har en ny bantningsmetod fått ett så massivt genomslag. Överallt. Samtidigt. BBC-dokumentären med Michael Mosley som sändes i mars i Vetenskapens värld, var bara början på segertåget. Få kritiska röster höjdes mot 5:2 metoden som snabbt kom att bli LCHF-dieten största konkurrent.

Selfie

Självporträtt är ju inte något nytt. Men 2013 är selfiesarnas år. Och vi fortsätter att fota och sprida våra bilder på de sociala nätverken. 2013 var året då selfisarna tog sig in i finrummen. Och till med presidenter tog sina selfies.

Pia Sundhage

Hon kom, såg men segrade inte. Ändå såg vi aldrig några Avgå-kommentarer på Facebook under hela Fotbolls-EM. Aldrig har vi haft en så populär förbundskapten sedan Bengan Johansson i Handboll.  Med hög tillgänglighet och tydliga budskap utnyttjade Pia Sundhage EM som plattform till att skapa ett intresse för damfotboll som Sverige aldrig tidigare varit närheten av. Heja Pia!

TV-seriernas återkomst

Från något som katten släpat in till något riktigt hett. TV-seriernas klassresa har gått snabbt. Netflix flippade på JMW:s lista redan förra året och nu kan vi konstatera att 2013 blev året när svenskarna började knarka TV-serier som Breaking Bad, House of Cards, Game of Thrones och Orange is the new black. Och våra traditionella kanaler har varit snabba på att haka på. Idag kan vi exempelvis se Homeland på SVT dagen efter det sänds i USA. Ytterligare ett bevis på globaliseringens fördelar.

3D-skrivaren

3D-skrivaren har bubblat internationellt de senaste åren. 2013 dök de upp i Almedalen och de små 3D-kopiorna gick åt som smör i Småland. 2014 blir året då vi ser dem börja driva verklig affärs- och kundnytta.

Candy  Crush Saga

100 000 000 spelare kan inte ha fel. Svenska King.com gör alla rätt just nu och förutom att de efter 10 år värderas till 32 miljarder på Wall Street har de även utsetts till Sveriges bästa arbetsgivare. Att börsintroduktionen försenats beror mer på deras framgångar än motgångar. Grundarna med rötter i Spray vill inte riskera en börshajp.

Podcasts

Alla gjorde det. Sände. Eller lyssnade. Värvet, Alex Schulman och Sigge Eklund, Fredrik och Filip och Helin och Mattsson i alla ära men charmigast av dem alla är Blå Hästen, familjepodcasten om världshistorien med Malin Åkersten och hennes mamma och pappa. När huvudpersonen Ulf Åkersten fick en stroke på försommaren blev många lyssnare oroliga, men efter några månaders återhämtning var han tillbaka och nu hade mamma Åkersten fått flytta från side-kick-positionen i kökssoffan till matbordet.

Svensk Hip-hop

Från att ha varit något udda som inte riktigt tagits på allvar så är nu utrymmet för svensk hip-hop större än någonsin. Dessutom börjar försäljningsframgångarna. När vinner en hip hop act Melodifestivalen?

Anders Borgs frisyr

När Anders Borg, efter alltfler pinsamma bakifrån filmade TV-inslag som blottade flinten under hästsvansen, tog steget fullt ut och klippte av sina hårtestar så skakade inte bara Sverige. Wall Street Journals Matina Stevis utlyste en tyst minut för Anders Borgs hästsvans. ”Den var cool. Och nu finns den tydligen inte mer”.

Obamas Sverigebesök

Svenskarna, eller åtminstonde stockholmarna, blev starstrucked när USA:s president kom på besök och åkte The Beast. Den här gången kunde även alla republikaner som stannade hemma på prinsessbröllopet tidigare i år, bege sig ut på gatorna och begapa en av världens mäktigaste.  Jag tror säkert att det var en och annan statsminister som hade hoppats att stjärnglansen skulle ge ett uppsving i opinionssiffrorna. Men det uppsvinget har hittills uteblivit.

Anna Odell

2013 gick i revanschens tecken för konstnären Anna Odell. Som manusförfattare, regissör och skådespelare i sin debutfilm ”Återträffen” har hon gått från bespottad, kritiserad och dömd i Tingsrätten för sitt examensverk från Konstfack ”Okänd kvinna” till en unisont hyllad konstnär. Samtidigt har hon bidragit till att förändra synen på schizofrenas människors kapacitet.

Jonas Hassan Khemiri med ”Bästa Beatrice Ask”

Med brevet till justitieminister Beatrice Ask satte Jonas Hassan Khemiri ord på många svenskars känsla av obehag och rädsla inför rapporterna om jagandet av papperslösa flyktingar i tunnelbanan. Samtidigt skapade han en sällan skådad viral succé som många traditionella medier avundades DN.

Miley Cyrus  och ”twerking”

Den unga fd Disney-stjärnan Mileys Cyrus gjorde amerikansk moral-skandal när hon skakade rumpan på MTV Video Music Awards. Över en natt lärde vi oss alla vad twerking är för något.  Och en inte alltför vågad gissning är ett vi kommer att få se den i repris på de flesta svenska nyårsrevyer.

Findus

Floppen som vändes till Flipp. Hästlasagne. Findus kom ut starkare ur krisen. Och allt är glömt.

Bubblare:

Internetvalutan Bitcoin, Ken Ring, Food Trucks, Lidls DILL, Zlatan, Håkan Hellström, Monica Z, Lena Andersson, Crounut, Rymden, Bamse – Lille Skutt har fått en bror som är gay, Volvos reklamfilm med Jean-Claude van Damme epic split, Iran, Nymphomaniac, Liv Strömquist sommarprat, Rick Owens omtalade visning under modeveckan i Paris, AIK-Black, Kina, ”Göra det självtrenden”, A-märkningen, Fråga bibliotekarien i DN, Eytys  skor, Stutterheims Raincoats och Timbuktu.

Listan är sammanställd av Ann-Sofie Halling och Björn Mellstrand

PS
Inom kort kommer listan med flopparna.
DS