Almedalsagenda 2014

Tidigare Medarbetare 28 juni, 2014
Kategorier:
Almedalen

Almedalen stakston

Jag och Fredrick Federley för några år sedan mitt i Almedalsvimlet på Donners för inspelning till GMA, foto Martina Lind

För den som har lust att träffa just mig under en fullspäckad Almedalsvecka finns här en sammanställning. Vid sidan av detta finns jag hos Hej Digitalt mycket av övrig tid så kom och säg hej! Och välkommen att följa sändningarna för Godmorgon Almedalen på plats eller via nätet för dig som inte hinner förbi eller är kvar på fastlandet.

Vi ses i Almedalsvimlet eller via #almedalen tipsa gärna om vad du tror är årets snackis eller dominerande valfrågar under supervalårets Almedalsvecka!

Söndagen 29 juni

Oväntade möten

Kristoffer Triumf modererar en rad oväntade möten under Almedalen. Det är Botkyrka kommun som vill ge deltagarna ”chansen att träffa högt uppsatta och färgstarka personer från politik, näringsliv och ideell sektor. Aktiviteten arrangeras i form av ett möteslotteri. Ur en mötestombola kommer en dragning att ske och någon ur publiken får ett oväntat möte med de förbokade gästerna.”  Ska bli spännande att delta i en mötestombola och se vem jag möter för ett kort samtal på scen. Kommunen skriver att bakgrunden till dessa oväntade möten är ”Botkyrka kommun vill återskapa Almedalsveckan till hur det en gång var då Almedalen ansågs vara en plats för oväntade möten mellan personer som aldrig skulle träffats någon annanstans än just i Almedalen. Det är i det oväntade mötet som magin sker, världen förändras och idéer frodas och delas.” #OväntadeMöten

 • Arrangör: Botkyrka kommun
 • Plats: Mellangatan 1, Visby
 • Tid: 14.30 – 17.00 (jag deltar mellan 14.30 och 15.30)

Mediemakt – vad får vi inte veta i Almedalen?

Massmedietrycket under Almedalsveckan är enormt. Ändå är det bara en bråkdel av alla händelser som bevakas. Hur ser mediernas strategier ut? Vad fokuserar man på? Hur gör man sitt urval? Vad väljer man ut och vad väljer man bort? Vad får vi veta och vad får vi inte veta?

Deltagare: Thomas Mattsson, chefredaktör, Expressen. Brit Stakston, mediestrateg, JMW. Kajsa Falasca, doktorand medie- och kommunikationsvetenskap, Mittuniversitetet. AnnaKarin Lith, redaktionell chef, MittMedia. Anders Jonsson, moderator/presschef, Saco.

 • Arrangör: Tidningsutgivarna/TU och Institutet för Mediestudier
 • Plats: Almedalens Hotell, Strandvägen 8
 • Tid: 16:00 – 17.30

Måndagen den 30 juni

Godmorgon Almedalen, 07.00-08.00

Se dagsaktuellt program i kalendariet.

Interaktiv workshop: Är kodning framtidens språk?

HejDigitalt presenterar en interaktiv workshop tillsammans med Academedia. Några av de frågor som panelen och publiken ska fördjupa sig i är:

– Vad behöver människor för kompetens i ett digitalt samhälle?
– Vad behöver vi den digitala kompetensen till?
– För- och nackdelar med att ersätta slöjdämnet med programmering?
– Hur ska det vi kallar ”skola” se ut för att ge digital kompetens?
– Hur ska Sverige bli landet där kvinnor är ledande på digital kompetens?

Medverkande: Karin Nygårds, pedagog på Sjöstadsskolan, Christine Kastner Johnson Utbildningsdirektör NTI-gymnasiet och IT-Gymnasiet
Brit Stakston, mediestrateg, Jessica Carragher Wallner, senior manager PwC, Kia Höök, professor i interaktionsdesign på KTH och Inger Tegelström, rektor Vittra Brotorp. Moderator är Beata Wickbom.

 • Arrangör Academedia
 • Plats: Hej Digitalt, Södra Kyrkogatan 8
 • Tid: 13.00 – 15.00

Tisdagen 1 juli

Godmorgon Almedalen, 07.00-08.00

Se dagsaktuellt program i kalendariet.

Unga, skola, sociala medier i samhällsdebatten – räkna med de ungas röster i sociala medier

Hur kan ungas röster stärkas i det offentliga samtalet och vilken roll kan skola och sociala medier spela för att främja ungas deltagande? Möt representanter för skola, politiska ungdomsorganisationer, UR, Medierådet och ta del i ett samtal om de ungas röster i en digital tid.

Medverkande: Klas Viklund, frilansjournalist. Julias Essell, elev, Smedingeskolan Kungsbacka. Mikael Parknäs, rektor, Smedingeskolan Kungsbacka. Monica Wigren, lärare, Visby. Markus Bohm, konstnär projektledare. Hanna Nyberg, ordf, Sveriges ungdomsråd. Joar Forssell, ordf, LUF Stockholmsdistriktet. Peter Becker, ordf, Stiftelsen DIU. Ewa Thorslund, direktör, Statens medieråd. Erik Fichtelius, vd, UR. Niclas Lindberg, generalsekreterare, Svensk biblioteksförening. Brit Stakston, mediestrateg, JMW kommunikationsbyrå.

 • Arrangör: Stiftelsen Datorn i Utbildningen, Svensk biblioteksförening och Utbildningsradion
 • Plats: GRASP Studio, Norra Kyrkogatan 3E
 • Tid: 08.30-10:20

Bildningsduell: Läxor eller LAN

Om bildning, engagemang och lärande. Går skolan i takt med digitaliseringen? Måste eleverna välja: läxa eller LAN? Vad gör föreningar & folkbildning?

Tomas Tobé, ordf riksdagens Utbildningsutskott, (M) och Brit Stakston, mediestrateg, JMW.

 • Arrangör: Folkbildningsförbundet
 • Plats: Novgorodgränd 1
 • Tid: 10:55-11-20

Digital opinionsbildning under ett supervalår

I dagens politiska klimat är kunskapen om digital opinionsbildning central. Redan i årets EU-val har vi sett att digital opinionsbildning varit nyckeln till framgång. Även utanför valen är kunskapen om digital opinionsbildning viktig för att vinna mark och få uppmärksamhet i de frågor man driver.

Välkommen till ett samtal om digital opinionsbildning. Brit Stakston, författare till boken ”Gilla!” och i höst aktuell med boken ”Tre tweets är ingen folkstorm” (Idealistas Förlag) leder ett samtal med några duktiga debattörer och opinionsbildare. Du som besökare får lyssna på detta samtal men kommer också att bjudas in att delta i samtalet med dina tankar och idéer.

Medverkande: Brit Stakston, mediestrateg och författare, Ehsan Fadakar, debattchef, Aftonbladet, Linda Engström, kommunikations- och påverkanschef, IOGT-NTO och Sofia Embrén, VD, Rättviseförmedlingen

 • Arrangör: Idealistas
 • Plats: Hej Digitalt Södra Kyrkogatan 8
 • Tid: Klockan 17-18

Onsdagen 2 juli

Godmorgon Almedalen, 07.00-08.00

Se dagsaktuellt program i kalendariet.

Digitala stolen med Martin Jönsson, Sveriges Radio

Två makthavare avslöjar allt om sina digitala utmaningar & möjligheter, samt siar om vad som är avgörande för att Sverige ska bli en digital spetsnation!

Martin Jönsson, biträdande programdirektör, Sveriges Radio, expert på digitaliseringens effekter på mediavärlden

Lars Näslund, Sverigechef, 3M. 3M kom på 5e plats i Booz & Cos årliga lista över världens mest innovativa företag efter Apple, Amazon, Google och Samsung. Vi diskuterar med Lars hur viktiga nya digitala plattformar är för internt samarbete och innovationsspridning, hur man som stort bolag håller sig snabbfotad och rörlig och vilka digitala affärsmöjligheter han ser framöver.

Tillsammans med Beata medmodererar jag samtalet med Martin Jönsson.

 • Arrangör: Hej Digitalt
 • Plats: Hej Digitalt, Södra Kyrkogatan 8
 • Tid: 16:00 – 17:00 (Martin är 16.0 och Lars 16.30)

Torsdagen 3 juli

Godmorgon Almedalen, 07.00-08.00

Se dagsaktuellt program i kalendariet.

Från Fågelsång till cell om opinionsbildande kampanjer och nyttan med dem

Årets hetaste kampanj 2013 var ”Sitt med Dawit”, sedan dess har kampen fortsatt. Fler och fler kampanjer syns, senast en musikvideo ”Fågelsång”. Gör opinionsbildande kampanjer nytta? Dagsläget för Dawit Isaak nu när det närmar sig 13 år av fångenskap utan rättegång och pressfrihet diskuteras.

Deltagare: Martin Schibbye, Journalist författare. Daniel Boyacioglu, Poet. Brit Stakston, Mediestrateg debattör, JMW. Kerstin Neld, VD Sveriges Tidskrifter, Thomas Mattsson, Moderator och Chefredaktör, Expressen.

 • Arrangör: Stödföreningen Free Dawit i samarbete med Hej Digitalt
 • Plats: Hej Digitalt, Södra Kyrkogatan 8
 • Tid: 15.00-15-50

Fredagen 4 juli

Godmorgon Almedalen, 07.00-08.00

Se dagsaktuellt program i kalendariet.

Årets Almedalsbloggare 2014

Idag utses Årets Almedalsbloggare juryn består av Brit Stakston, mediestrateg, Hampus Brynolf, Twittercensus/Intellecta, Joakim Holmertz, Makthavare.se och Markus Welin, Bloggplats H12/Almega.

 • Arrangör: Almega och Bloggplats H12
 • Plats: Almegakupolen, Wisby Strand
 • Tid: 14-14.30

Lördagen 5 juli

Godmorgon Almedalen, 07.30-09.00

Se dagsaktuellt program i kalendariet.

Det här blir också min sista arbetsdag på JMW. Så det blir både tack och hej Almedalen 2014 och JMW efter morgonens sändning, ett fint sätt att avsluta sju års arbete. Och det bästa är att det ändå är kvar två hela dagar av Almedalsveckan 2014 då!

/Brit Stakston

 

 

 

 

Taggad som:
, ,