Perspektiv på semestern

Tidigare Medarbetare 10 juli, 2014
Kategorier:
Blogg

Att skapa bilder har aldrig varit så enkelt som nu, men har mobilkameran gjort alla till fotografer? Inte riktigt, kanske. Men med några knep i bakhuvudet kan du höja nivån på dina bilder. JMWs fotograf och juniorkonsult Anders Widlund har sammanställt fyra säkra tips som hjälper dig att ta bättre bilder i semestertider.

1. Ta många bilder Någon blinkar, en bil skymmer utsikten, solen går i moln. Ta många bilder! Du får mer att välja mellan efteråt och ökar chansen att få en perfekt bild. Ofta krävs det tio-femton exponeringar för att få till ett bra porträtt.

Kontaktkarta av Vougue- och Harper’s Bazar-fotografen Tom Palumbo med hans minst sagt rörliga motiv. © Tom Palumbo

2. Tänk perspektiv Att fotografera rakt framifrån med motivet centrerat gör lätt bilden platt. Rör istället på dig när du fotograferar. Hitta nya perspektiv; underifrån, ovanifrån, nära, på avstånd, etc. Välj en oväntad vinkel så blir motivet mer intressant.

shoes-and-effel-tower-d-paris-1974-photo-frank-horvatAnnorlunda perspektiv på en av världens mest fotograferade sevärdheter © Frank Horvat

3. Renodla Vad vill du att bilden ska berätta? Jobba med att ta bort sådant som inte tillför något. Ta lite extra tid att flytta på en stol, en lampa eller be någon gå ur bild. Det går att säga mycket med små medel. Dessutom blir det snyggt!

 Det avskalade gör att betraktarens fantasi triggas. Hur hör huset, skylten och muren ihop? © Shannon Kokoska

4. Använd felen Tipsen till trots så är det ofta misstagen som gör de bästa bilderna. Motljus, oskärpa och felexponering kan ge din bild en oväntad dimension. Så använd se det kreativa i misstagen!

LYCKA TILL!

/Anders Widlund

Taggad som: